Implementarea sistemului de cadastru E-Terra in Romania


In perioada 2006 - 2012 s-a implementat in cadrul institutiilor de Cadastru si Publicitate Imobiliara sistemul informatic E-Terra dezvoltat de compania IBM. Modulele acestui soft asigura un flux electronic rapid de gestiune a cartilor funciare. Implementarea acestui sistem a inceput progresiv la judetele din tara, primul fiind Constanta, si s-a terminat la Bucuresti in acest an.

Sistemul informatic E-Terra asigura o gestionare eficienta si o redactare electronica a Cartilor Funciara. Pana acum redactarea se facea manual, pentru fiecare proprietate, acest lucru ocupand foarte mult timp registratorilor si lungind foarte mult termenul de finalizare si predare al lucrarilor. Noul program permite functionarilor o gestionare la nivel electronic a tuturor proprietatilor, a inscrierilor si radierilor din Cartea Funciara. Notarea ligiilor si inscrierilor confera o siguranta foarte mare in administrarea proprietatiilor. Astfel, un imobil nu poate fi vandut de mai multe ori iar fiecare notare este vizibila atat Notarilor Publici cat si persoanelor fizice si juridice interesate.

Un avantaj major al acestui sistem informatic o reprezinta gestiunea electronica a coordonatelor cadastrale. Astfel, lucrarile cadastrale gestionate in E-Terra nu permit aprobarea documentatiilor cadastrale care se suprapun peste alte proprietati, lucru care pana acum se intampla, dand nastere uneori la diferite litigii. Fiecarei proprietati i se atribuie un numar cadastral unic de 5 cifre, care este identic cu nmarul Cartii Funciare, iar lucrarile aprobate prin acest soft pot fi recunoscute prin acest numar unic de 5 cifre.

Administrarea informatica permite cadastristilor si persoanelor interesate sa urmareasca online pe site-ul Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara, stadiul fiecarei lucrari in parte, prin numarul de inregistrare.

Programul va permite de asemenea accesarea rapida a informatiilor prin internet, facilitati care vor fi implementate in anii ce urmeaza.© Copyright 2008 - 2013. Toate drepturile rezervate.

Articole.com.ro | Blog indie despre orice